This blog is for myself, what I feel, what I enjoy and a lot more.. Hopes you're enjoying urself by viewing this blog and become my follower..^^...mu-ha-ha
RSS

Wednesday, July 26, 2017

Be kind

The death of Chester Bennington makes me concerned about depression.

Before his death, I was reading a lot regarding psychology disorder such as depression and anxiety because I want to know what happened to me these past semester. And I find out that I have a similar simpton of depression. I was so unmotivated. I have no will to live. I sometimes cry myself to sleep. I was having sleeping and eating deprive. I seek solitude. And I did thought about suicidal ideation. But of course I will never do that. It is just because when you are alone with your mind, those thoughts sometimes come around. May God save me from give up my life.

This experience is one of the worse things I've ever been in. Now I am surviving. I really want to help others that's going through what I was going through. I understand the feeling of no one understands you; no one is there for you; you want to be alone but at the same time you want someone to help you. You're always anxious about lots of things; about the future; your responsibility; the burdens you're carrying. You sick of being the one to listen but you just can't help yourself but to be an empathetic person. You start to blame yourself on the things that you don't have to. You start to overthink the unnecessary thoughts. You feel insecure. You beat yourself too much. If I write all of the things I've experienced, it will be a long list.

So, after I received the news regarding Chester Bennington's suicidial, it makes me realize that depression is not a funny business. Not funny at all. You never know which of your friends, colleagues,  housemates, teachers, family members that are going through this disorder. It might be anybody. Maybe even the random guy sitting next to you right now.

That's why it is important to be kind because we never know other people are going through.

One thing to remember, for us as muslims (if we ever go through this), Allah s.w.t. has said in Al-Quran,

4:29

 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ ۚ وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا

O you who have believed, do not consume one another's wealth unjustly but only [in lawful] business by mutual consent. And do not kill yourselves [or one another]. Indeed, Allah is to you ever Merciful.


4:30

وَمَنْ يَفْعَلْ ذَٰلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا ۚ وَكَانَ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا

And whoever does that in aggression and injustice - then We will drive him into a Fire. And that, for Allah, is [always] easy.


4:31

 إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلًا كَرِيمًا

If you avoid the major sins which you are forbidden, We will remove from you your lesser sins and admit you to a noble entrance [into Paradise].


My dear sisters and brothers, if you ever going through this I want you to know that you are not alone in this world. You are precious. Your life is precious. You are intelligent. You are special. You are treasured in this world. He choose you to face this obstacle because you have the ability to make this world beautiful; to make others more humane; to spread love; and the most important, to strengthen the faith of the believers and the not yet believers. You have that kind of ability, because you are precious.

Last but not least, I wrote this hoping that YOU who are reading this right now to be aware about depression, anxiety, bipolar and other types of mental disorders. Please, brothers amd sisters, be open minded. Remember that, human are different. Each of us has different name, history, background, family, problems, school. Be kind. Be understanding. Treat others with love and respect. So that we will live in peace and harmony.


“So verily, with hardship, there is ease.” (Quran 94:5)


Sincerely,
#TaqwaHunter

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, July 18, 2017

It's been a long time

Assalamualaikum, guys.

It's been a long time I haven't update this blog. Sebenarnya dah terlupa dah.. lol. But, writing is my passion. So, baru-baru ni teringat pasal blog ku ini. Perghh.. dah bertahun dah tak update. Patut lah rasa macam kehilangan je beberapa tahun ni.
Jadinya, hari ni ku merajinkan untuk menaip di sini. Last aku intai blog ni tahun 2014. Sekarang dah 2017. Wow. Cepatnya masa berlalu. Sekarang dah umur 21 tahun dah. Pre adult la omputih kata kan. Tapi perangai still macam budak 5 tahun. Lol.

Orait.

My life sekarang, so far so good. Still belajar. And surprisingly dalam bidang Undang-undang. Aku pun tak percaya dan masih sesuaikan diri dengan course ni. Pray for me guys. I really appreciate it if you pray for me. Bagi aku course ni tough sebab bukan minat aku. Tapi, nothing is impossible kan. Dalam kepala banyak perancangan. Bila takdirnya berbeza dengan perancangan, maka kena letak dalam kepala 'Dan Allah lah sebaik-baik zat yang merancang'. So, right now, I need to change my plan sesuai dengan perancangan Dia.  Fighting!

By the way, tadi tiba-tiba rajin nak masak tengahari. Jadi, aku nak belanja gambar la apa yang dimasak tadi.

-campak campak campak dan siap-

Daging TØP
(Sebab time masak tadi duk terngiang lagu Ride dan Heathens).

Ye..ye..tahu..satu lauk je..tu pn nk cerita..haha.. yang lain, umi masak..😁

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Monday, November 25, 2013

Graduation Day

Bismillahirrahmanirrahim..

 Assalamualaikum, guys. How are you? I hope you will be fine with the nice state of iman and health by the grace of Allah almighty. Alhamdulillah.. Tanggal 14hb November 2013 bersamaan10 Muharram 1435H saya telah menamatkan pembelajaran saya di sekolah menengah dengan penuh sukacita dan dukacita. hehe.. Sedih rase nak tinggalkan sahabat-sahabat yang banyak men'support' saya selama lima tahun bersekolah di sana. Banyak peristiwa, kenangan yang kiteorang lalui bersama. Dalam susah dan senang, dalam suka dan duka. Selalu perbetulkan kesalahan, nasihat dan banyak lagi lah. Yang tak dapat lupe, sendagurau bersama..dalam kelas, mase rehat, mase habis kelas, mase prep...wa..rindunye sume mase tu. Kadang-kadang berselisih pendapat..biase la adab berkawan. But, we still berkawan. Macam dalam nasyid unic Kau Kawan, Sahabat & Teman.



 And for my murabbi-murabbi..jazakumullahu khaira. Bukan mudah nak dapatkan murabbi macam mereka. Tak pernah saya jumpe dekat sekolah lain yang saya pernah belajar..huhu.. Mereka bersabar dalam mendidik dan mentarbiyah pelajar mereka yang nakal, degil dan penuh karenah ini. Segala jasa mereka tak kan pernah saya lupekan, insyaallah. Saya doakan semoge Allah melimpahkan rahmat, kesejahteraan dan keberkatan dalam kehidupan mereka kerana pengorbanan mereka untuk kami anak-anak didik mereka. Amin...!

Thank you Ummi & Ayah kerana selama ni  banyak bersabar dengan saya. Dah 17tahun duduk dengan ummi & ayah. Banyak sangat pengorbanan ummi & ayah untuk anak bongsu mereka ni. Sampai bila-bila tak dapat nak balas jasa mereka. Ya Allah, Engkau rahmatilah dan sayangilah mereka lebih daripada mereka menyayangiku. Ya Allah, Engkau ganjarilah mereka dengan firdausMu. Amin..!

Untuk awak semua yang tengah bace blog saya ni, Hargailah mereka semua selagi masih berpeluang.

Kenang-Kenangan:

Sijil & hadiah-hadiah.

Kata-kata nasihat dari kawan2.



Lagu kenangan.
Jazakumullahu khairan katsira..!

 For you, my friends..
such a nostalgic song..~

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saturday, February 25, 2012

Weekend Activity

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum, semua. So, last weekend me and my brother hang out at my sister's place in Dungun, Terengganu. What a tired day la..but not really tired to me..haha. Kteorang kene jage anak-anak sedare. Kire jadi babysitter la ni. Kat sini, saya nak sertakan beberapa gambar..

Zikri's playing with my phone's camera:


Play badminton in the morning

Hannan wears my crochet hat (I made it myself!)
I think, that's all for now..





Ops..! Some random photos...(=









Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sunday, December 18, 2011

Erti Solehah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh, blogger-blogger, para pembaca blog dan muslimat sekalian. Aktiviti ana setiap malam sabtu (jumaat malam) adalah menonton rancangan realiti tv Solehah di tv al hijrah. Dan dalam ana mengikuti rancangan tersebut, ana ade lh 'admire' seorang akak finalist Solehah ni..hehe. Nama nya Wan Nor Mazuani binti Wan Mokhtar. Dan baru-baru ni dah final episode..setiap peserta diberi task masing-masing, mereka perlu pilih sendiri task tu. Ada yang memilih untuk street dakwah, dan macam-macam lagi. Akak W. Mazuani pilih untuk menjaga kambing-kambing. Dan pada malam tersebut, seperti biasa, mereka kene bagi tazkirah berdasarkan tajuk-tajuk yang diberikn oleh krew-krew Solehah. Okay, video di bawah ni, adalah tazkirah daripada Solehah Wan Mazuani. Beliau sepatutnya memberi tazkirah yang bertajuk Perintang Ibadah. Tetapi, beliau membawa tajuk lain malam tersebut...saksikan semuanya di dalam video di bawah ini..


video

Puisi akak Wan Mazuani yang sangat mendalam maksudnya,

Solehah terdidik untuk mendidik,
Terlahirnya solehah untuk memberi bukan untuk menerima,
Ilmu yang ada pada seorang solehah untuk perjuangan seluruh generasi,
Inspirasi solehah mencetus kekuatan abadi,
Kehidupn seorg solehah hanya untuk yang maha kuasa,
Kemanisan di wajah untuk yang sentiasa menyayangi,
Kelembutan diselangi oleh kekuatan iman,
Hadirin dan hadirat,
Solehah bkn prkataan kosong,
Solehah perlu dicari
Dan solehah tak datang sendiri pada kita,
Kedatangan solehah dinanti untuk membawa lembaran suci,
Dan kita wanita biasa harus mnjejaki solehah.

Jadi, muslimat-muslimat sekalian, jom sam-sama kita menjadi SOLEHAH!!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 15, 2011

Today's nasihah..

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum, semua..! Kaifa haluk?! Kaifa qalbuk?! Kaifa imanuk?! Harap-harap sihat dan lebih bertambah kesihatannye ye. OKay, jdi, tadi lps solat zohor, ana terasa agak bosan la..tak tahu nak buat ape..maklumla cuti sekolah panjang sangat jadi, tadi lepas je habis bace doa, ana duduk la dekat tepi meja belajar, then ana ambik la satu kitab ni, tajuk nye al azkar(الأذكار). Ana pun buke la bahagian Kitabu Hifzhillisan (كتاب حفظ اللسان).

Ade satu kata-kata yang menarik minat ana, kata-kata ni, adalah kata-kata imam As Syafie. Semoga ianya dapat memberi manfaat pada kite semua..

قد قال الإمام الشافعي رحمه الله :" إذا أراد الكلام فعليه أن يُفَكِّرَ قبل كلامه, فإن ظهرت المصلحة تكلم, وإن شكَّ لم يتكلم حتى تظهرّ " 0

"Apabila seseorang mahu berbicara, maka hendaklah dia berfikir dahulu sebelum berbicara (samada perkataan itu sesuai atau sebaliknya), maka jika terzahir kesesuaiannya, berbicaralah. Dan jika dia ragu-ragu akan kesesuaian(perkataan itu), janganlah berbicara sehinggalah terzahir (kesesuaiannya)".

wallahu a'alam..
ana pun tak reti mana nak translate, jadi, kalo ade kesilapan, tolong perbetulkan ye...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 1, 2011

Everything Change

bismillahirrahmanirrahim..

Ana tertarik dengan satu kata-kata dalam crite Grey's Anatomy..

When we say things like ‘people don’t change’, it drives scientists crazy, because change is literally the only constant in all of science. Energy. Matter. It’s always changing, morphing, merging, growing, dying. It’s the way people try not to change that’s unnatural. The way we cling to what things were instead of letting things be what they are. The way we cling to old memories instead of forming new ones. The way we insist on believing, despite every scientific indication, that anything in this lifetime is permanent. Change is constant. How we experience that change — that’s up to us. It can feel like death or it can feel like a second chance at life. If we open our fingers, loosen our grips, go with it, it can feel like pure adrenaline. Like at any moment, we can have another chance at life. Like at any moment, we can be born all over again. -M.G-

So, kesimpulannya, everything is changing ..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS