This blog is for myself, what I feel, what I enjoy and a lot more.. Hopes you're enjoying urself by viewing this blog and become my follower..^^...mu-ha-ha
RSS

Monday, November 25, 2013

Graduation Day

Bismillahirrahmanirrahim..

 Assalamualaikum, guys. How are you? I hope you will be fine with the nice state of iman and health by the grace of Allah almighty. Alhamdulillah.. Tanggal 14hb November 2013 bersamaan10 Muharram 1435H saya telah menamatkan pembelajaran saya di sekolah menengah dengan penuh sukacita dan dukacita. hehe.. Sedih rase nak tinggalkan sahabat-sahabat yang banyak men'support' saya selama lima tahun bersekolah di sana. Banyak peristiwa, kenangan yang kiteorang lalui bersama. Dalam susah dan senang, dalam suka dan duka. Selalu perbetulkan kesalahan, nasihat dan banyak lagi lah. Yang tak dapat lupe, sendagurau bersama..dalam kelas, mase rehat, mase habis kelas, mase prep...wa..rindunye sume mase tu. Kadang-kadang berselisih pendapat..biase la adab berkawan. But, we still berkawan. Macam dalam nasyid unic Kau Kawan, Sahabat & Teman.



 And for my murabbi-murabbi..jazakumullahu khaira. Bukan mudah nak dapatkan murabbi macam mereka. Tak pernah saya jumpe dekat sekolah lain yang saya pernah belajar..huhu.. Mereka bersabar dalam mendidik dan mentarbiyah pelajar mereka yang nakal, degil dan penuh karenah ini. Segala jasa mereka tak kan pernah saya lupekan, insyaallah. Saya doakan semoge Allah melimpahkan rahmat, kesejahteraan dan keberkatan dalam kehidupan mereka kerana pengorbanan mereka untuk kami anak-anak didik mereka. Amin...!

Thank you Ummi & Ayah kerana selama ni  banyak bersabar dengan saya. Dah 17tahun duduk dengan ummi & ayah. Banyak sangat pengorbanan ummi & ayah untuk anak bongsu mereka ni. Sampai bila-bila tak dapat nak balas jasa mereka. Ya Allah, Engkau rahmatilah dan sayangilah mereka lebih daripada mereka menyayangiku. Ya Allah, Engkau ganjarilah mereka dengan firdausMu. Amin..!

Untuk awak semua yang tengah bace blog saya ni, Hargailah mereka semua selagi masih berpeluang.

Kenang-Kenangan:

Sijil & hadiah-hadiah.

Kata-kata nasihat dari kawan2.



Lagu kenangan.
Jazakumullahu khairan katsira..!

 For you, my friends..
such a nostalgic song..~

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saturday, February 25, 2012

Weekend Activity

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum, semua. So, last weekend me and my brother hang out at my sister's place in Dungun, Terengganu. What a tired day la..but not really tired to me..haha. Kteorang kene jage anak-anak sedare. Kire jadi babysitter la ni. Kat sini, saya nak sertakan beberapa gambar..

Zikri's playing with my phone's camera:


Play badminton in the morning

Hannan wears my crochet hat (I made it myself!)
I think, that's all for now..





Ops..! Some random photos...(=









Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sunday, December 18, 2011

Erti Solehah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh, blogger-blogger, para pembaca blog dan muslimat sekalian. Aktiviti ana setiap malam sabtu (jumaat malam) adalah menonton rancangan realiti tv Solehah di tv al hijrah. Dan dalam ana mengikuti rancangan tersebut, ana ade lh 'admire' seorang akak finalist Solehah ni..hehe. Nama nya Wan Nor Mazuani binti Wan Mokhtar. Dan baru-baru ni dah final episode..setiap peserta diberi task masing-masing, mereka perlu pilih sendiri task tu. Ada yang memilih untuk street dakwah, dan macam-macam lagi. Akak W. Mazuani pilih untuk menjaga kambing-kambing. Dan pada malam tersebut, seperti biasa, mereka kene bagi tazkirah berdasarkan tajuk-tajuk yang diberikn oleh krew-krew Solehah. Okay, video di bawah ni, adalah tazkirah daripada Solehah Wan Mazuani. Beliau sepatutnya memberi tazkirah yang bertajuk Perintang Ibadah. Tetapi, beliau membawa tajuk lain malam tersebut...saksikan semuanya di dalam video di bawah ini..


video

Puisi akak Wan Mazuani yang sangat mendalam maksudnya,

Solehah terdidik untuk mendidik,
Terlahirnya solehah untuk memberi bukan untuk menerima,
Ilmu yang ada pada seorang solehah untuk perjuangan seluruh generasi,
Inspirasi solehah mencetus kekuatan abadi,
Kehidupn seorg solehah hanya untuk yang maha kuasa,
Kemanisan di wajah untuk yang sentiasa menyayangi,
Kelembutan diselangi oleh kekuatan iman,
Hadirin dan hadirat,
Solehah bkn prkataan kosong,
Solehah perlu dicari
Dan solehah tak datang sendiri pada kita,
Kedatangan solehah dinanti untuk membawa lembaran suci,
Dan kita wanita biasa harus mnjejaki solehah.

Jadi, muslimat-muslimat sekalian, jom sam-sama kita menjadi SOLEHAH!!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 15, 2011

Today's nasihah..

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum, semua..! Kaifa haluk?! Kaifa qalbuk?! Kaifa imanuk?! Harap-harap sihat dan lebih bertambah kesihatannye ye. OKay, jdi, tadi lps solat zohor, ana terasa agak bosan la..tak tahu nak buat ape..maklumla cuti sekolah panjang sangat jadi, tadi lepas je habis bace doa, ana duduk la dekat tepi meja belajar, then ana ambik la satu kitab ni, tajuk nye al azkar(الأذكار). Ana pun buke la bahagian Kitabu Hifzhillisan (كتاب حفظ اللسان).

Ade satu kata-kata yang menarik minat ana, kata-kata ni, adalah kata-kata imam As Syafie. Semoga ianya dapat memberi manfaat pada kite semua..

قد قال الإمام الشافعي رحمه الله :" إذا أراد الكلام فعليه أن يُفَكِّرَ قبل كلامه, فإن ظهرت المصلحة تكلم, وإن شكَّ لم يتكلم حتى تظهرّ " 0

"Apabila seseorang mahu berbicara, maka hendaklah dia berfikir dahulu sebelum berbicara (samada perkataan itu sesuai atau sebaliknya), maka jika terzahir kesesuaiannya, berbicaralah. Dan jika dia ragu-ragu akan kesesuaian(perkataan itu), janganlah berbicara sehinggalah terzahir (kesesuaiannya)".

wallahu a'alam..
ana pun tak reti mana nak translate, jadi, kalo ade kesilapan, tolong perbetulkan ye...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 1, 2011

Everything Change

bismillahirrahmanirrahim..

Ana tertarik dengan satu kata-kata dalam crite Grey's Anatomy..

When we say things like ‘people don’t change’, it drives scientists crazy, because change is literally the only constant in all of science. Energy. Matter. It’s always changing, morphing, merging, growing, dying. It’s the way people try not to change that’s unnatural. The way we cling to what things were instead of letting things be what they are. The way we cling to old memories instead of forming new ones. The way we insist on believing, despite every scientific indication, that anything in this lifetime is permanent. Change is constant. How we experience that change — that’s up to us. It can feel like death or it can feel like a second chance at life. If we open our fingers, loosen our grips, go with it, it can feel like pure adrenaline. Like at any moment, we can have another chance at life. Like at any moment, we can be born all over again. -M.G-

So, kesimpulannya, everything is changing ..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wednesday, November 30, 2011

Jewel In The Palace

Bismillahirrahmanirrahim...

okay..so, td bru je habis tgk crite Jewel In The Palace, episode 47. Crite ni based on true story. Ia menceritakan tentang tukang masak & tabib di istana. Cerita ni memang favorite tv show keluarga kami lh..crite ni ad ditayangkan dkat tv al hijrah, pkul 3:30 - 4:30. Tapi, keluarga kami download sbb hritu umi ade tertinggal satu episode, then umi suruh kami download, so, kami download la. Last2 umi suruh download sampai habis cerita and sekarang ni, umi dah pun habis tengok cerite ni. hebat2

Jdi, td sy ade la terjumpa satu ayat yang sedap dalam cerita ni...ayat tu cmni..

Repenting means being responsible for what you did
Understanding what you did wrong and paying for what you've done...
and not doing it again is repentance.
How can you expect forgiveness without giving up anything...
or disclosing anything you've done wrong to the world.
-Suh Jang Geum-

Ni, adalah ucapan watak utama dalam cerita tu, Suh Jang Geum. Cerita ni asal korea. saya ni jenis xlayan mane cerita korea, tapi, kalo ade yang best & ade moral of the story, mmg saye tengok.

Jdi, ni je lah yang nak dipostkan kali ni. Saye mmg rekomen la crite ni,,crite ni ala2 crite doktor hur jun..ape-ape pun, memang penuh dengan adventure, pengajaran & banyak lagi..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, November 29, 2011

Sayangku Casper

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum, semua...apa habaq? sehat? okay...so, baru-baru ni, saye ade pinjam novel dengan seorang sahabat. Tajuknye Sayangku Casper by Mazni Aznita. Crite dye ni, sdap jgak.. rase macam personaliti watak utama cerite ni (Tia Adila) ade sedikit persamaan dengan saye. ecece...perasan...haha..okay, so ni lh kulit buku tu...*my fav colour la..*

sdikit sinopsisnye..

Tia Adila gadis yang sering dibuli emak dan kakak tirinya. Demi amanat si 'granny', Tengku Rafique, seorang anak muda sampai ke Kuala Lumpur untuk mencari cucu Madame Marianne yang hilang sejak kecil. Adelie de Casper mahu segera dijejaki untuk menghalang niat jahat 'daddy'nya. Kerana tidak tahan dengan perbuatan emak tirinya, Tia Adila mengambil keputusan melarikan diri. Bukan dekat tapi ke Paris! Tak disangka-sangka Tengku Rafique juga menaiki penerbangan yang sama ke Paris lalu bermulalah perjalanan Tia Adila yang penuh dengan kejutan, kebahagiaan dan cinta yang tidak lagi berakhir sepantas angin.

p/s: crite ni, koya sket..haha..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS