This blog is for myself, what I feel, what I enjoy and a lot more.. Hopes you're enjoying urself by viewing this blog and become my follower..^^...mu-ha-ha
RSS

Sunday, December 18, 2011

Erti Solehah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh, blogger-blogger, para pembaca blog dan muslimat sekalian. Aktiviti ana setiap malam sabtu (jumaat malam) adalah menonton rancangan realiti tv Solehah di tv al hijrah. Dan dalam ana mengikuti rancangan tersebut, ana ade lh 'admire' seorang akak finalist Solehah ni..hehe. Nama nya Wan Nor Mazuani binti Wan Mokhtar. Dan baru-baru ni dah final episode..setiap peserta diberi task masing-masing, mereka perlu pilih sendiri task tu. Ada yang memilih untuk street dakwah, dan macam-macam lagi. Akak W. Mazuani pilih untuk menjaga kambing-kambing. Dan pada malam tersebut, seperti biasa, mereka kene bagi tazkirah berdasarkan tajuk-tajuk yang diberikn oleh krew-krew Solehah. Okay, video di bawah ni, adalah tazkirah daripada Solehah Wan Mazuani. Beliau sepatutnya memberi tazkirah yang bertajuk Perintang Ibadah. Tetapi, beliau membawa tajuk lain malam tersebut...saksikan semuanya di dalam video di bawah ini..




Puisi akak Wan Mazuani yang sangat mendalam maksudnya,

Solehah terdidik untuk mendidik,
Terlahirnya solehah untuk memberi bukan untuk menerima,
Ilmu yang ada pada seorang solehah untuk perjuangan seluruh generasi,
Inspirasi solehah mencetus kekuatan abadi,
Kehidupn seorg solehah hanya untuk yang maha kuasa,
Kemanisan di wajah untuk yang sentiasa menyayangi,
Kelembutan diselangi oleh kekuatan iman,
Hadirin dan hadirat,
Solehah bkn prkataan kosong,
Solehah perlu dicari
Dan solehah tak datang sendiri pada kita,
Kedatangan solehah dinanti untuk membawa lembaran suci,
Dan kita wanita biasa harus mnjejaki solehah.

Jadi, muslimat-muslimat sekalian, jom sam-sama kita menjadi SOLEHAH!!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 15, 2011

Today's nasihah..

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum, semua..! Kaifa haluk?! Kaifa qalbuk?! Kaifa imanuk?! Harap-harap sihat dan lebih bertambah kesihatannye ye. OKay, jdi, tadi lps solat zohor, ana terasa agak bosan la..tak tahu nak buat ape..maklumla cuti sekolah panjang sangat jadi, tadi lepas je habis bace doa, ana duduk la dekat tepi meja belajar, then ana ambik la satu kitab ni, tajuk nye al azkar(الأذكار). Ana pun buke la bahagian Kitabu Hifzhillisan (كتاب حفظ اللسان).

Ade satu kata-kata yang menarik minat ana, kata-kata ni, adalah kata-kata imam As Syafie. Semoga ianya dapat memberi manfaat pada kite semua..

قد قال الإمام الشافعي رحمه الله :" إذا أراد الكلام فعليه أن يُفَكِّرَ قبل كلامه, فإن ظهرت المصلحة تكلم, وإن شكَّ لم يتكلم حتى تظهرّ " 0

"Apabila seseorang mahu berbicara, maka hendaklah dia berfikir dahulu sebelum berbicara (samada perkataan itu sesuai atau sebaliknya), maka jika terzahir kesesuaiannya, berbicaralah. Dan jika dia ragu-ragu akan kesesuaian(perkataan itu), janganlah berbicara sehinggalah terzahir (kesesuaiannya)".

wallahu a'alam..
ana pun tak reti mana nak translate, jadi, kalo ade kesilapan, tolong perbetulkan ye...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 1, 2011

Everything Change

bismillahirrahmanirrahim..

Ana tertarik dengan satu kata-kata dalam crite Grey's Anatomy..

When we say things like ‘people don’t change’, it drives scientists crazy, because change is literally the only constant in all of science. Energy. Matter. It’s always changing, morphing, merging, growing, dying. It’s the way people try not to change that’s unnatural. The way we cling to what things were instead of letting things be what they are. The way we cling to old memories instead of forming new ones. The way we insist on believing, despite every scientific indication, that anything in this lifetime is permanent. Change is constant. How we experience that change — that’s up to us. It can feel like death or it can feel like a second chance at life. If we open our fingers, loosen our grips, go with it, it can feel like pure adrenaline. Like at any moment, we can have another chance at life. Like at any moment, we can be born all over again. -M.G-

So, kesimpulannya, everything is changing ..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS