This blog is for myself, what I feel, what I enjoy and a lot more.. Hopes you're enjoying urself by viewing this blog and become my follower..^^...mu-ha-ha
RSS

Sunday, December 18, 2011

Erti Solehah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh, blogger-blogger, para pembaca blog dan muslimat sekalian. Aktiviti ana setiap malam sabtu (jumaat malam) adalah menonton rancangan realiti tv Solehah di tv al hijrah. Dan dalam ana mengikuti rancangan tersebut, ana ade lh 'admire' seorang akak finalist Solehah ni..hehe. Nama nya Wan Nor Mazuani binti Wan Mokhtar. Dan baru-baru ni dah final episode..setiap peserta diberi task masing-masing, mereka perlu pilih sendiri task tu. Ada yang memilih untuk street dakwah, dan macam-macam lagi. Akak W. Mazuani pilih untuk menjaga kambing-kambing. Dan pada malam tersebut, seperti biasa, mereka kene bagi tazkirah berdasarkan tajuk-tajuk yang diberikn oleh krew-krew Solehah. Okay, video di bawah ni, adalah tazkirah daripada Solehah Wan Mazuani. Beliau sepatutnya memberi tazkirah yang bertajuk Perintang Ibadah. Tetapi, beliau membawa tajuk lain malam tersebut...saksikan semuanya di dalam video di bawah ini..


video

Puisi akak Wan Mazuani yang sangat mendalam maksudnya,

Solehah terdidik untuk mendidik,
Terlahirnya solehah untuk memberi bukan untuk menerima,
Ilmu yang ada pada seorang solehah untuk perjuangan seluruh generasi,
Inspirasi solehah mencetus kekuatan abadi,
Kehidupn seorg solehah hanya untuk yang maha kuasa,
Kemanisan di wajah untuk yang sentiasa menyayangi,
Kelembutan diselangi oleh kekuatan iman,
Hadirin dan hadirat,
Solehah bkn prkataan kosong,
Solehah perlu dicari
Dan solehah tak datang sendiri pada kita,
Kedatangan solehah dinanti untuk membawa lembaran suci,
Dan kita wanita biasa harus mnjejaki solehah.

Jadi, muslimat-muslimat sekalian, jom sam-sama kita menjadi SOLEHAH!!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment