This blog is for myself, what I feel, what I enjoy and a lot more.. Hopes you're enjoying urself by viewing this blog and become my follower..^^...mu-ha-ha
RSS

Sunday, December 18, 2011

Erti Solehah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh, blogger-blogger, para pembaca blog dan muslimat sekalian. Aktiviti ana setiap malam sabtu (jumaat malam) adalah menonton rancangan realiti tv Solehah di tv al hijrah. Dan dalam ana mengikuti rancangan tersebut, ana ade lh 'admire' seorang akak finalist Solehah ni..hehe. Nama nya Wan Nor Mazuani binti Wan Mokhtar. Dan baru-baru ni dah final episode..setiap peserta diberi task masing-masing, mereka perlu pilih sendiri task tu. Ada yang memilih untuk street dakwah, dan macam-macam lagi. Akak W. Mazuani pilih untuk menjaga kambing-kambing. Dan pada malam tersebut, seperti biasa, mereka kene bagi tazkirah berdasarkan tajuk-tajuk yang diberikn oleh krew-krew Solehah. Okay, video di bawah ni, adalah tazkirah daripada Solehah Wan Mazuani. Beliau sepatutnya memberi tazkirah yang bertajuk Perintang Ibadah. Tetapi, beliau membawa tajuk lain malam tersebut...saksikan semuanya di dalam video di bawah ini..


video

Puisi akak Wan Mazuani yang sangat mendalam maksudnya,

Solehah terdidik untuk mendidik,
Terlahirnya solehah untuk memberi bukan untuk menerima,
Ilmu yang ada pada seorang solehah untuk perjuangan seluruh generasi,
Inspirasi solehah mencetus kekuatan abadi,
Kehidupn seorg solehah hanya untuk yang maha kuasa,
Kemanisan di wajah untuk yang sentiasa menyayangi,
Kelembutan diselangi oleh kekuatan iman,
Hadirin dan hadirat,
Solehah bkn prkataan kosong,
Solehah perlu dicari
Dan solehah tak datang sendiri pada kita,
Kedatangan solehah dinanti untuk membawa lembaran suci,
Dan kita wanita biasa harus mnjejaki solehah.

Jadi, muslimat-muslimat sekalian, jom sam-sama kita menjadi SOLEHAH!!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 15, 2011

Today's nasihah..

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum, semua..! Kaifa haluk?! Kaifa qalbuk?! Kaifa imanuk?! Harap-harap sihat dan lebih bertambah kesihatannye ye. OKay, jdi, tadi lps solat zohor, ana terasa agak bosan la..tak tahu nak buat ape..maklumla cuti sekolah panjang sangat jadi, tadi lepas je habis bace doa, ana duduk la dekat tepi meja belajar, then ana ambik la satu kitab ni, tajuk nye al azkar(الأذكار). Ana pun buke la bahagian Kitabu Hifzhillisan (كتاب حفظ اللسان).

Ade satu kata-kata yang menarik minat ana, kata-kata ni, adalah kata-kata imam As Syafie. Semoga ianya dapat memberi manfaat pada kite semua..

قد قال الإمام الشافعي رحمه الله :" إذا أراد الكلام فعليه أن يُفَكِّرَ قبل كلامه, فإن ظهرت المصلحة تكلم, وإن شكَّ لم يتكلم حتى تظهرّ " 0

"Apabila seseorang mahu berbicara, maka hendaklah dia berfikir dahulu sebelum berbicara (samada perkataan itu sesuai atau sebaliknya), maka jika terzahir kesesuaiannya, berbicaralah. Dan jika dia ragu-ragu akan kesesuaian(perkataan itu), janganlah berbicara sehinggalah terzahir (kesesuaiannya)".

wallahu a'alam..
ana pun tak reti mana nak translate, jadi, kalo ade kesilapan, tolong perbetulkan ye...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, December 1, 2011

Everything Change

bismillahirrahmanirrahim..

Ana tertarik dengan satu kata-kata dalam crite Grey's Anatomy..

When we say things like ‘people don’t change’, it drives scientists crazy, because change is literally the only constant in all of science. Energy. Matter. It’s always changing, morphing, merging, growing, dying. It’s the way people try not to change that’s unnatural. The way we cling to what things were instead of letting things be what they are. The way we cling to old memories instead of forming new ones. The way we insist on believing, despite every scientific indication, that anything in this lifetime is permanent. Change is constant. How we experience that change — that’s up to us. It can feel like death or it can feel like a second chance at life. If we open our fingers, loosen our grips, go with it, it can feel like pure adrenaline. Like at any moment, we can have another chance at life. Like at any moment, we can be born all over again. -M.G-

So, kesimpulannya, everything is changing ..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wednesday, November 30, 2011

Jewel In The Palace

Bismillahirrahmanirrahim...

okay..so, td bru je habis tgk crite Jewel In The Palace, episode 47. Crite ni based on true story. Ia menceritakan tentang tukang masak & tabib di istana. Cerita ni memang favorite tv show keluarga kami lh..crite ni ad ditayangkan dkat tv al hijrah, pkul 3:30 - 4:30. Tapi, keluarga kami download sbb hritu umi ade tertinggal satu episode, then umi suruh kami download, so, kami download la. Last2 umi suruh download sampai habis cerita and sekarang ni, umi dah pun habis tengok cerite ni. hebat2

Jdi, td sy ade la terjumpa satu ayat yang sedap dalam cerita ni...ayat tu cmni..

Repenting means being responsible for what you did
Understanding what you did wrong and paying for what you've done...
and not doing it again is repentance.
How can you expect forgiveness without giving up anything...
or disclosing anything you've done wrong to the world.
-Suh Jang Geum-

Ni, adalah ucapan watak utama dalam cerita tu, Suh Jang Geum. Cerita ni asal korea. saya ni jenis xlayan mane cerita korea, tapi, kalo ade yang best & ade moral of the story, mmg saye tengok.

Jdi, ni je lah yang nak dipostkan kali ni. Saye mmg rekomen la crite ni,,crite ni ala2 crite doktor hur jun..ape-ape pun, memang penuh dengan adventure, pengajaran & banyak lagi..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, November 29, 2011

Sayangku Casper

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum, semua...apa habaq? sehat? okay...so, baru-baru ni, saye ade pinjam novel dengan seorang sahabat. Tajuknye Sayangku Casper by Mazni Aznita. Crite dye ni, sdap jgak.. rase macam personaliti watak utama cerite ni (Tia Adila) ade sedikit persamaan dengan saye. ecece...perasan...haha..okay, so ni lh kulit buku tu...*my fav colour la..*

sdikit sinopsisnye..

Tia Adila gadis yang sering dibuli emak dan kakak tirinya. Demi amanat si 'granny', Tengku Rafique, seorang anak muda sampai ke Kuala Lumpur untuk mencari cucu Madame Marianne yang hilang sejak kecil. Adelie de Casper mahu segera dijejaki untuk menghalang niat jahat 'daddy'nya. Kerana tidak tahan dengan perbuatan emak tirinya, Tia Adila mengambil keputusan melarikan diri. Bukan dekat tapi ke Paris! Tak disangka-sangka Tengku Rafique juga menaiki penerbangan yang sama ke Paris lalu bermulalah perjalanan Tia Adila yang penuh dengan kejutan, kebahagiaan dan cinta yang tidak lagi berakhir sepantas angin.

p/s: crite ni, koya sket..haha..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, November 15, 2011

An Naml (60-64).

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum warahmatullah..

Antara rutin harian setiap muslim adalah membaca Al-Quran.. Jadi, samelh ngan saye & awak semua yang sedang membace blog ni, insyaallah..

So, tadi baru sahaje saya melalaui surah An-Naml, dan ada beberapa ayat yang menarik minat saya semasa saya membacanya..ayat-ayat itu ialah :

27:60

#60#
Bukankah Dia(Allah) yang menciptakan langit dan bumi dan yang menurunkan air dari langit untukmu, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu kebun-kebun yang berpemandangan indah? Kamu tidak akan mampu menumbuhkan pohon-pohonnya. Apakah disamping Allah ada tuhan (yang lain)? Sebenarnya mereka adalah orang-orang yang menyimpang (dari kebenaran).

27:61

#61#
Bukankah Dia(Allah) yang telah menjadikan bumi sebagai tempat berdiam, yang menjadikan sungai-sungai di celah-celahnya, yang menjadikan gunung-gunug untuk (mengukuhkan)nya, dan yang menjadikan suatu pemisah antara dua laut?** Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Sebenarnya kebanyakkan mereka tidak mengetahui.

*Dua laut di sini ialah laut yang masin dan sungai besar yang bermuara di laut. Sungai yang tawar itu setelah sampai di muara tidak langsung menjadi masin.*

27:62

#62#
Bukankah Dia(Allah) yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila dia berdoa kepadaNya, dan menghilangkan kesusahan dan menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah (pemimpin) di bumi? Apakah di samping Allah ada Tuhan (yang lain)? Sedikit sekali (nikmat Allah) yang kamu ingat.

-Tafsir Ibnu Katsir (QS An-Naml, 27: 62)

Allah berfirman, [Bukankah Dia(Allah) yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila dia berdoa kepadaNya] artinya siapa yang menjadi sandaran orang-orang yang sedang terkena bencana selain Dia? Siapa yang dapat mengungkap kesedihan orang-orang yang terkena musibah selain Dia.

Firman Allah S.W.T, [Dan menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah (pemimpin) di bumi?] adalah sebuah generasi sebelumnya dan orang-orang yang akan datang menggantikan orang-orang yang dahulu. Sebagaimana disebutkan dalam firman Allah swt. sebagai berikut:

[Jika Dia menghendaki, Dia akan musnahkan kamu dan setelah kamu (musnah) akan Dia ganti dengan yang Dia kehendaki, sebagaimana Dia menjadikan kamu dari keturunan golongan lain.](QS Al-An`am, 6: 133)

Makna firman Allah swt di atas adalah sebuah kaum yang saling menggantikan, seperti telah dijelaskan di muka. Serupa dengan hal itu, ayat ini berkata, [Dan menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah (pemimpin) di bumi?] Maksudnya, yaitu umat demi umat, generasi demi generasi, dan komuniti demi komuniti. Andai Allah swt berkehendak, tentu Dia akan menciptakan mereka dalam satu masa, bukan bergantian.

Lalu, datanglah hari kiamat, ketika semua orang akan mendapat balasan atas amal perbuatannya dan ketentuan itu telah tiba. Maksud firman Allah, [Sedikit sekali (nikmat Allah) yang kamu ingat.] adalah sungguh terlalu sedikit apa yang kamu sebutkan untuk memberikan petunjuk kepada mereka menuju kebenaran dan menunjukkan mereka kepada jalan yang lurus (Al-Misbah Al-Munir fi Tahzib Ibnu Katsir, 1999: 801).

27:63

#63#
Bukankah Dia(Allah) yang memberi petunjuk kepada kamu dalam kegelapan di daratan dan lautan dan yang mendatangkan angin sebagai khabar gembira sebelum (kedatangan) rahmatNya? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? MahaTinggi Allah terhadap apa yang mereka persekutukan.

27:64

#64#
Bukankah Dia(Allah) yang menciptakan (makhluk) dari permulaannya, kemudian mengulanginya (lagi) dan yang memberikan rezeki kepadamu dari langit dan bumi? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Katakanlah. "Kemukakanlah bukti kebenaranmu, jika kamu orang yang benar."

-Tafsir Ibnu Katsir(QS An-Naml, 27: 64)

Maksud ayat tersebut adalah Dialah yang dengan kekuasaan dan kebesaranNya menciptakan makhluk dan menghidupkannya kembali. Seperti firmanNya di dalam ayat yang lain sebagai berikut:

[Dan Dialah yang memulai penciptaan, kemudian mengulanginya kembali, dan itu lebih mudah bagiNya](QS Ar-Rum, 30: 27)

Maksud firman Allah, [Dan yang memberikan rezeki kepadamu dari langit dan bumi?], yaitu apa yang dia turunkan dari langit dan Dia tumbuhkan dari anugerah bumi. Sebagaimana firman Allah sebagai berikut:

[Demi langit yang mengandung hujan, dan bumi yang mempunyai tumbuh-tumbuhan](QS At-Tariq, 86: 11-12)

Dialah yang MahaAgung yang menurunkan air penuh berkah dari langit dan menghidupkan tumbuh-tumbuhan di Bumi, lalu muncullah berbagai macam pepohonan, buah-buahan, aneka bunga dan seebagainya. Oleh kerana itu, Allah swt berfirman, [Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)?] maksudnya, yaitu atas dasar ini dan kenyataan yang lain, setelah semua ini, masih menyembah yang lainNya?

Maksud ayat, [Katakanlah, "Kemukakanlah bukti kebenaranmu], yaitu atas kebenaran ajakan kalian untuk menyembah tuhan-tuhan yang lain. Maksud ayat, [Jika kamu orang-orang yang benar], yakni dalam hal itu. Allah swt tahu bahawa mereka tidak memiliki dalil atas apa yang mereka lakukan (Al-Misbbah Al-Munir fi Tahzib Tafsir Ibnu Katsir, 1999: 801).

wallahu a'alam..
sumber terjemahan & tafsir saya ambil dari Al-Quran: 'Syamil Al-Quran Miracle The Reference'.

smoge kite semua dapat ambil iktibar, pengajaran daripada ayat-ayat tersebut di atas..dan semoga usaha saye menulis entry kali ni memberi faedah kepada kite semua yang membaca dan juge yang lain lah...huhu..kalo ad salah, tolong perbetulkan ye.. wa billahi taufiq walhidayah, wassalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh.

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Monday, November 14, 2011

cuti akhir tahun...

sekarang..tiba lh masa cuti akhir tahun...uhuhu...lame nye cuti.. bosan ni!!!!!!! haha.. baru je 2minggu cuti dh rse nk masuk kelas, nak bljr..tp, cuti lme lagi ni... okay..jom kite buat aktiviti2 yg berfaedah mase cuti ni..antaranye..:
-Tolong mak ayah kemas rumah.
-Khidmat untuk mak ayah & keluarga.
-Berkebun-->kalo cuaca mengizinkan.
-Buat artcraft.
-Hadiri Tuisyen.
-Iktikaf.
-Baca Al-Quran.
-Baca buku.
-Cari duit.

okay..byk lagi bnde2 laen yg leh dibuat selain ape yg sy senaraikn tu. So, cuti ni sy ingat nk masuk kelas menjahit, sbbnye 'sew is my passion'..huhu.. same2 lh ye kite manfaatkn cuti ni dgn bnde2 yg berfaedah..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saturday, September 24, 2011

The Sketch Book

Yeay..! I've always wanted my own sketh pad..and last month I bought it. It's just a simple book..and the cover is black..oh God I love black colour. wish I've got enough time to decorate it..but it's okay.

So, here's the picture :
Front

Back
sorry for the bad pic ):

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Friday, September 16, 2011

Don't know what I feel . don't know what to say

01:20 a.m @ 16th Sept 2011

"Innalillahi wa inna ilaihi raji`un..." ..was the only word that came out from my mouth when I woke up from my sleep after my sister wake me up this morning. I just can't believe that my grandpa has passed away..it's just..I'm still not ready to bear it. Ya Allah, please give me strength to face it. He passed away soon after my uncle finished read Yaasin.

video

I'm sorry for my cousin because today is his akad's day..and I think, he must be really sad on his big day. Last night I saw him with tears in his eyes, and his brother like 'I can't believe this..' ..we all feel the same.

Last thing I do at the funeral is..I kiss my grandpa's forehead. After that I burst into tears... So, tonight, there's tahlil at my grandpa's house. We'll pray to Allah, may He bless him.

My Grandpa wish is to die in the day of barakah, that is Friday, yaumul jumu`ah and it's came true.. Bless you grandpa..may you're soul with the good..may you're success in here after..amin..

-Rest In Peace-

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, September 8, 2011

~layan perasaan yg xtahu perasaan ape~

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum...
entry kali ni,,pcl,,ntah la...erm,,,saje je nk feeling2 kali ni..hehe... Hebat nya cinta Allah xdpt kita bandingkn dengan cinta makhluk2.. bahkan cinta Allah ni lebih hebat drpd cinta seorang ibu kepada anaknya.
Biasalah manusia, kadang2 xbersyukur akan nikmat2 yang telah Allah kurniakan..kadang2 manusia xnmpak macam mana Allah tunjukkan rase cintaNya. Allah xde la nk tunjuk sayangnya Allah pd seseorg hamba tu dengan membelai, mengusap..xde la camtu,,tpi lagi hebat Allah tunjukkn nya dgn perantaraan makhluk2... contoh macam parents kite, sbnrnye kalo ikutkn mereka xsayang pn dekat kite, tpi Allah lh yg meletakkan perasaan sayang tu dlm diri mereka, yang mana Allah nak tunjukkan yang Allah sayang hamba tersebut.. jAdi kite kene selalu lah bersyukur dengan nikmat2 Allah,,krn nikmat2 Allah ni juge menunjukkan rse kasih sayang Allah kepada kita.. Care kite nk syukur bukan sahaje dengan mengatakan Alhamdulillah~, tpi kite kene jgak perbanyakkan amal-amalan. Banyakkan bgn malam, zikir, baca Al-Quran n sbgainye lh... Ambillah Rasulullah(SAW) sbgai role model yg dpt kite contohi stiap mase. Rasulullah yang dikenali dgn maksumnye sntiasa bersyukur shinggakan kaki baginda bengkak2, bangun malam utk mnjadi seorg hamba Allah yg bersyukur. Jadi, jom lah kite same2 mencontohi baginda krn baginda adalah sebaik2 contoh yang dpt diikuti sepanjang zaman. Marilah same2 kite menjadi HAMBA ALLAH YANG BERSYUKUR!! ALLAHU AKBAR!!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, August 11, 2011

Ramadhan

Assalamualaikum, minna..! antum sehat? hehe.. maaf, semenjak 2menjak ni xbuka mane blog. Busy la katekn. OKAY. Hri ni dh 11 Ramadhan 1432h bersamaan 11 Ogos 2011..lmbt btol sy wish ramadhan dkat blog ni...pape pn..Salam Ramadhan dari saye... hmm.. bulan ramadhan ni adalah satu bulan yang berkait rapat dengan Al-Quran, yang mana pada bulan ni lh Al-Quran diturunkan, seperti firman Allah di dlm surah Al-Baqarah, ayat 185 yang berbunyi:
Mafhumnya: "(masa yang diwajibkan ke atas kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bg sekalian manusia, dan menjadi keterangan2 yang menjelaskan pertunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dan yang salah. Oleh itu, sesiapa di antara kamu yg sakit atau dlm musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yg ditinggalkan itu pd hari-hari yg lain. (Dengan ketetapan yg sedemikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan,dan Dia tidak akan menghendaki kamu menanggung kesukaran. Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa(sebulan Ramadhan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya, dan supaya kamu bersyukur."

hmm..dlm ayat ni ade menyebut yg Al-Quran diturunkan pd bulan Ramadhan n juge ttg kemudahan berpuasa bg org yg sakit dan org yg berada dlm safar. Jadi, dlm bulan Ramadhan ni, kite perlu perbanyakkan membaca Al-Quran. Mcm ustzh sy ckp, bulan Ramadhan ni, kite target byk sket amalan2, contoh mcm Al-Quran. Kalo bln biase kite bace A-lQuran 1x khatam sebulan, bulan Ramadhan ni, kite target 2x khatam. Begitu juge amalan2 yg lain...sbb, pd bulan Ramadhan ni, ganjaran amalan2 kite akan digandakan. Yang wajib digandakan 70x dan yang sunat dpt pahala seperti pahala fardhu...dan bulan ni je yang ade solat terawih, so jom sme2 rabut peluang fadhilat solat terawih. Bulan lain xde solat terawih, malah jika dilakukan pd bulan lain itu dianggap bid`ah.(nauzubillahi min zalik)...

okay,, target kite dalam bulan Ramadhan ni adalah utk jadi seorg yg bertaqwa. Seperti firman Allah yg mafhumnya: "wahai org2 yg beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sepertimana yg telah diwajibkan ke atas orang yg terdahulu drpd kamu, moga-moga kamu bertaqwa."
The Formula is: BERIMAN + BERPUASA target BERTAQWA
so, same2 lah kite perbanyakkan amalan..dan pd bulan ni jgak ade satu mlm yg dinamakan LailatulQadr, yg mana malam itu lebih baik daripada 1000bulan...hooh..byk tu..! Jadi sama2 lh kite berlumba untuk perbanyakkan amal pd bulan ini...itu shj coretan saya pd kali ini.. Jika ada salah, tolong perbetolkan ye, terima kasih.

RAMADHAN KAREEM..
TAQABBALALLAHU MINNA WA MINKUM..insyaallah...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saturday, June 11, 2011

Ta`arruf..

Bismillahirrahmanirrahim,,Assalamualaikum,,
kumulakan menulis blog yg kedua ini dgn nama Allah,,blog kali ini mungkin akan lebih aku khususkan perihal diriku sendiri,tentang isi hatiku, kehidupanku,,tapi, bukanlah macam diari,,(tapi kalo dah terlebih cam diari, sori la),,

erm,,about me..(?),,i'm just nobody,,orang biase je,,ade kelebihan dan jgak ade kelemahan,, sentiasa ingin berusaha menjadi seorang yang lebih baik(walaupun xberjaya),, sedang menepuh hidup remaja yang penuh dengan cabaran, ujian dari Ilahi,, seorang yang agak sensitif(kadang2),, suke sekolah sebab dapat belajar banyak perkara selain dapat Ilmu,,dapat jugak belajar tentang kehidupan macam persahabatan, suka, duka, dan banyak lagi,

hrmm,,setakat ni je dulu post buat kali ni,,wassalam,,



-UHIBBULLAH-

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS